dinsdag 20 april 2010

De verlichting(deel1)

De verlichting is een hoofdstuk apart. Mijn man's hobby is sinds jaar en dag modeltreinen en is nu ook een treinenbaan aan het bouwen. Hij kwam via deze hobby op het spoor van Light@night. Dit is een bedrijf wat hardware maakt voor de verlichting van treinenbanen, maar kan natuurlijk ook heel goed in een poppenhuis worden gebruikt. De software komt van een ander bedrijf waarvan ik de naam even niet weet. Dit programma wordt ge├»nstalleerd op de computer en hiermee kan je de lampjes onafhankelijk van elkaar besturen. Je kan er dus een dag/nacht ritme in aanbrengen. Daarnaast kan je lampjes laten flikkeren of laten dimmen enz.  Een hele klus, maar als het klaar is, is het natuurlijk super realistisch. In dit eerste deel zie je foto's waarop te zien is hoe de hardware geplaatst wordt. Er is ruimte voor 120 lampjes. Voorlopig wel genoeg, denk ik. De rode spaghetti die te zien is gaat dus naar het poppenhuis en wordt aangesloten op alle lampjes.Dit project zal zeker nog een vervolg krijgen.

De trap in de hoofdhal

Het hele huis is gemaakt van MDF, dus ook de trappen. De hoofdhal heeft een prachtige ronde trap, alleen vond ik het niet mooi om deze te schilderen. Op internet vond ik een site (www.craftsupplies.nl) die fineer verkoopt voor poppenhuizen. Kleine stukken fineer in allerhande soorten hout. Heb een paar stukken besteld en ben aan de slag gegaan. Ik had het nog nooit gedaan, dus eerst maar eens proberen. Het kersenhout beviel mij het best voor de trap. Dit hout is heel dun en buigzaam. Ik had ook eiken, maar dat is grover van structuur en minder flexibel. Dit kan wel heel goed gebruikt worden voor parket. Nadat ik het fineer met pva-lijm op de trap had geplakt moest deze natuurlijk goed geschuurd worden. Daarna kwam het lakken aan de beurt. Daarvoor heb ik Glitsa parketlak eiglans genomen. Dit geeft net dat kleine glansje aan het hout, waardoor de nerf beter uitkomt.


Iedere keer na droging weer even schuren en opnieuw lakken. Dit heb ik zo'n 6 keer herhaald. Dit is het uiteindelijke resultaat.